Wijntips
De Tarani Sauvignon Blanc wordt gemaakt in de zogenoemde Pays d’Óc, ten noordoosten van Toulouse. Het is een karakteristieke Sauvignon Blanc van 100% Sauvignon blanc druiven, niets anders. De soepele, zachte witte wijn heeft een heldere limoengele kleur. In de smaak is er een goede balans tussen frisheid en kracht, frisse zuren en exotisch fruit. Daarom smaakt hij prima bij de pittige Thaise keuken.
De afdronk is vol en levendig. De Tarani rijpt niet in houten vaten maar in roestvrijstalen tanks. Dat zorgt er mede voor dat hij zo fris smaakt.
Marco Diepstraten
Gall & Gall Dongen
Wijntips
Deze Sauvignon, de Terra Andina Sauvignon Blanc, heeft een intense, pure smaak met groene appel, grapefruit, limoen en zelfs nectarines. Het is een zeer aangename, frisse wijn. Harmonieus en met een lekkere afdronk. Een fijne wijn bij pittig eten. Kortom een prima wijn om te schenken bij gerechten uit de Thaise keuken.
Marco Diepstraten
Gall & Gall Dongen
Wijntips
Wijn-spijs is het leuke van mijn vak, heerlijk bijzonder eten wat met passie is bereid, samen laten gaan met de juiste wijn. Voor de keuken van Citroengras Thaise keuken pak ik graag mooie Elzas wijnen, waaronder een Pinot Gris (voor de extra pittige gerechten) maar ook een Duitse Riesling uit de Pfalz…. En een leuke Vermentino uit Sardinië. Rood wordt wat lastig bij dit kruidig eten…. Maar de echte rooddrinkers kun je blij maken met een fruitige Pinot Noir.
Frankrijk Elzas: Pinot Gris van Domaine Engel BIO
Een mooie biowijn van de familie Engel. Deze kruidige wijn past precies bij de wat pittige gerechten. Het heeft namelijk een bluseffect waardoor het gerecht beter tot zijn recht komt.
Mooi van structuur, goed in balans, vooral in de neus kom je de complexiteit tegen. Exotisch fruit, hint van rijpe peer. Sappige lange afdronk.
Elzas wijnen hebben ook een iets hoger restsuikertje, waardoor het allemaal net is makkelijker combineert met deze keuken.
Deze wijn staat dan ook hoog in mijn favoriete witte wijn top 5!
Wellicht ten overvloede, deze wijnen zijn verkrijgbaar bij ons op Koninginnestraat 114 in Breda. U bent van harte welkom.
Karin Bogers- de Backker
Slijterij en Wijnhuis de Vijver
www.wijnhuisdevijver.nl
Wijntips
Wijn-spijs is het leuke van mijn vak, heerlijk bijzonder eten wat met passie is bereid, samen laten gaan met de juiste wijn. Voor de keuken van Citroengras Thaise keuken pak ik graag mooie Elzas wijnen, waaronder een Pinot Gris (voor de extra pittige gerechten) maar ook een Duitse Riesling uit de Pfalz…. En een leuke Vermentino uit Sardinië. Rood wordt wat lastig bij dit kruidig eten…. Maar de echte rooddrinkers kun je blij maken met een fruitige Pinot Noir.
Duitsland Pfalz : BIO Weingut Eymann Riesling Classic
Toevallig dat deze wijn ook bio is. Riesling is natuurlijk een geweldig druivenras. Zwaar onderschat op de Nederlandse markt. Een reden te meer om deze zeker te combineren met de Thaise keuken. De Riesling Classic is halfdroog en frisfruitig…. Zelf met een beetje bloemige aroma’s maakt dat deze wijn spannend om te drinken. Past heel goed bij veel gerechten. De wijn komt uit een zeer mooie regio, waar al 2000 wijnbouw plaats vindt, inderdaad de Romeinen begonnen ermee. Zeker het proberen waard!
Wellicht ten overvloede, deze wijnen zijn verkrijgbaar bij ons op Koninginnestraat 114 in Breda. U bent van harte welkom.
Karin Bogers- de Backker
Slijterij en Wijnhuis de Vijver
www.wijnhuisdevijver.nl
Wijntips
Wijn-spijs is het leuke van mijn vak, heerlijk bijzonder eten wat met passie is bereid, samen laten gaan met de juiste wijn. Voor de keuken van Citroengras Thaise keuken pak ik graag mooie Elzas wijnen, waaronder een Pinot Gris (voor de extra pittige gerechten) maar ook een Duitse Riesling uit de Pfalz…. En een leuke Vermentino uit Sardinië. Rood wordt wat lastig bij dit kruidig eten…. Maar de echte rooddrinkers kun je blij maken met een fruitige Pinot Noir.
Italie Sardinie: Villa Solais Vermentino Cantina Santadi
Vermentino is een oud druivenras samen met een ander inheems druivenras maakt het een plezierig glas witte wijn, soepel met aangename frisse minerale tonen. Deze wijn wordt gemaakt door een coöperatie, maar weet goede kwaliteit te garanderen. De druiven komen van wijnboeren uit de buurt. Een 5-tal gemeenten om precies te zijn. Dat maakt de wijn ook bijzonder…door de verschillende bodems van die wijngaarden en de microklimaaten ter plaatse, maakt het tot een wijn met diepgang, en genieten tot de laatste slok.
Wellicht ten overvloede, deze wijnen zijn verkrijgbaar bij ons op Koninginnestraat 114 in Breda. U bent van harte welkom.
Karin Bogers- de Backker
Slijterij en Wijnhuis de Vijver
www.wijnhuisdevijver.nl
Wijntips
Wijn-spijs is het leuke van mijn vak, heerlijk bijzonder eten wat met passie is bereid, samen laten gaan met de juiste wijn. Voor de keuken van Citroengras Thaise keuken pak ik graag mooie Elzas wijnen, waaronder een Pinot Gris (voor de extra pittige gerechten) maar ook een Duitse Riesling uit de Pfalz…. En een leuke Vermentino uit Sardinië. Rood wordt wat lastig bij dit kruidig eten…. Maar de echte rooddrinkers kun je blij maken met een fruitige Pinot Noir.
Frankrijk Languedoc: Domaine Luc Pirlet Pinot Noir Les Barriques
Onze samenwerking met deze producent gaat zeker 18 jaar terug. Deze wijn komt dan ook rechtstreeks naar onze winkel. Deze fluweelzachte Pinot Noir heeft een 6 maanden houtrijping gehad. Dit maakt de wijn heerlijk zacht in de afdronk Mooi vol, fruittonen van zwarte bessen, iets van kersen in de lange afdronk een klein beetje zoethout.
Bij voorkeur zou ik deze wijn inzetten bij de roodvleesgerechten.
Geniet ze!
Wellicht ten overvloede, deze wijnen zijn verkrijgbaar bij ons op Koninginnestraat 114 in Breda. U bent van harte welkom.
Karin Bogers- de Backker
Slijterij en Wijnhuis de Vijver
www.wijnhuisdevijver.nl
Wijnreis Moezel
Vorig jaar trok ik voor een artikel over wijn en wandelen/fietsen naar de Moezel samen met Ruud (Citroengras-Thaise keuken) Berkeljon. De Moezel had lang een wat bedaagd imago maar heeft dat van zich afgeschud en is weer volop in trek. Dat geldt ook voor de wijnen: te lang ging het om hoe meer hoe beter waarbij kwaliteit er niet zo toe deed en waren veel wijnen zoet. Tot een nieuwe generatie wijnmakers zoals Thorsten Melsheimer in Reil zich toe gingen leggen op het specifieke, de kracht van het gebied. Ze gingen weer de oude duizend liter grote eikenhouten vaten gebruiken en investeerden in de zogenoemde Steilllage: wijngaarden op onwaarschijnlijk steile hellingen. Het resultaat mag er zijn van mooie minerale Rieslings, tot bijna zoete of halfzoete varianten. Ze smaken beide- zowel de minerale als de iets of halfzoete bij de pittige Thaise keuken zo schatte Ruud in. Dat bleek een juiste inschatting bij de proeverijen eenmaal weer thuis in Rijen. De koning van de wijnkelder van Thorsten Melsheimer is de Molun van de Steillagen en ook de Sekt is niet te weerstaan. Een halfuurtje zuidwaarts in Trittenheim, net boven Trier, namen we plaats aan de proeftafel van Ernst Eifel. Sinds zijn zoon aan de wijnuniversiteit in Mainz studeert spat de ambitie eraf bij de Eifels. Ze willen bij de top van de Moezel horen. En toegegeven ze zijn (erg) goed op weg: we waren meteen al gecharmeerd van de gewone Riesling in de gulle literfles en echt onder indruk van de prachtige, subtiele minerale wijnen van Trittenheims beste wijngaarden Apotheke en Altärchen. Haast overbodig om te zeggen dat het na de serieuze proeverij nog gezellig werd en dat ook daar enige doosjes ingeladen werden voor Citroengras Thaise Keuken.
Kees Verplanke, reisjournalist Reisgids (Consumentenbond).
www.reisgidsplus.nl
7- 7
<
>